Hemoroidal hastalık halk arasında “basur” olarak ifade edilen bir hastalıktır. Makat bölgesinde yerleşmiş olan damarlar o bölgeyi korumakta ve sıvı-gaz kaçışına engel olmaktadır.bu damarların büyümesi ve dışarı sarkması ile ortaya çıkar

Hemoroidler makat içinde ve dışına doğru taşabilmektedirler. Hemoroidler içerisin de kan pıhtılaşması olabilmektedir bunun sonucunda kanama be ağrı olabilmektedir.

Büyüyen bu damarlar yerleşim yerine göre makat içinden ya da dışından kaynaklanabilirler.

Hemoroidal hastalığın belirtileri nelerdir?

En sık dışkılama sırasında ya da sonrasında parlak taze kanama ve makat bölgesinde ele gelen şişlik olarak belirti verir.

Hemoroidal hastalık ile karışabilecek hastalıklar nelerdir?

Anal fissür, perianal fistül, perianal apse ve kolon tümörleri hemoroidal hastalık ile karışabilir.

Hemoroidal hastalık neden gelişir? 

Kronik kabızlık, hamilelik, katı gıdalarla beslenme, tuvalette gereksiz uzun süre geçirme, dışkılamayı ertemele gibi nedenlerle oluşabilir.

Hemoroidal hastalığa nasıl tanı konur? 

Fizik muayene ile tecrübeli hekimler tarafından tanısı kolaylıkla konabilir. Rektoskopi ya da kolonoskopi yapılmasın da fayda vardır.

Hemoroidal hastalığin tedavisi nasıl yapılır? 

 Erken evre hastalıkta ilaç tedavisi, yaşam ve beslenme tarzı değişiklikleri önerilir. Sıcak su banyoları şikayetleri azaltmada ve o bölgenin temiz kalmasında yardımcı olur. Bu şekilde, önce hastalık kontrol altına alınarak daha basit girişimlerle sorun çözülebilmektedir. Durmayan kanama, kozmetik nedenler gibi durumunda ameliyat ile tedavi gerekebilir.  

Hemoroidal hastalığin tedavisi için hangi ameliyatlar yapılır ? 

Longo, hemoroidektomi (hemoroid pakesinin tamamının alınması), Band ligasyonu, skleroterapi (hemoroid kesesini küçülten ilaç enjeksiyonu), lazer ve radyofrekans yöntemleri uygulanabilmektedir. Hemoroid keselerinin varlığı ile birlikte makatın iç yüzeyinde sarkma da var ise Longo (stapler olarak tanımlanan zımbalama yöntemi) uygulanabilir. Ayrıca yeni gelişen tedavi seçenekleri arasında yer alan damar bağlama (THD) yöntemi de uygun hastalarda kullanıldığında ameliyat sonrası daha az ağrı gelişmesine ve daha az kanamaya neden olarak ameliyat sonrası hasta konforuna katkı sağlar.   

Hemoroidal hastalığın önlenmesi için neler yapılmalı ?

Hemoroid kaynaklı şikayetlerin etkisini azaltmak ve bunları önlemek için yaşam tarzının değişikliği yapılmasın da fayda vardır. Ameliyat olan ve olmayan hemoroidal hastalığı olan hastaların

Lifli besinlerin ağırlıklı tüketilmesi, Yeterli su tüketimesi (2-2,5 litre), Tuvalet alışkanlığının düzenlenmesi (sabah kahvaltıdan sonra yapılması), Uzun süreli oturulmaması, Düzenli egzersiz yapılması.

Copyright 2021 İlbars Medya