Her cerrahi işlemin büyüklüğüne göre hastalarda bazı negatif etkiler oluşmaktadır bu etkileri azaltmak için büyük cerrahilerin bile hastaya daha az etkisi olması için daha küçük kesilerle operasyon teknikleri geliştirilmeye başlanmıştır ve minimal invaziv cerrahi teknikleri geliştirilmeye başlamıştır. Klasik cerrahi girişimlere göre minimal invaziv cerrahi tekniklerinde hastalara küçük kesilerle cerrahi yapılmasını sağlayan teknolojik cihazlar geliştirilmiştir.

Minimal inaviz cerrahi terimi cerrahinin birçok branşında kullanılmaya başlamış olup, cerrahi de en çok karın ameliyatlarında kullanılmaktadır. Karın ameliyatlarında kullanılan ismi halk arasında kapalı ameliyat yani laparoskopik ameliyattır.

Laparoskopik ameliyattta karın üzerine 5-15 mm’lik küçük kesiler yapılır ve bu kesilerden tek taraflı hava girişine izin veren trokar isimli aletler yerleştirilir. Karın içi co2 ile şişirilir ucunda kamera ve soğuk ışık kaynağı bulunan alet ile görüş sağlanır. Trokarlar içerisinden özel aletler yardımıyla yapılacak olan ameliyat gerçekleştirilir. Gelişen teknoloji ile beraber kullanılan aletler daha efektif olarak kullanılmakta ve görüntüleme sistemleri çok daha kaliteli olmaktadır.

Laparoskopik cerrahide SILS (tek porttan cerrahi), NOTES (doğal boşlukları kullanarak cerrahi) gibi teknikler vardır.

Laparoskopik cerrahiyi farklı kılan özellikler nelerdir? 

Laparoskopik cerrahinin avantajı olarak ile akla gelenler az ağrı, kısa yatış süresi ve iyi kozmetik. Karın ameliyatları sonrası ağrının nedeni kesi sonrası kasların kesilmesi ve iyileşmenin uzamasıdır.

Uzun dönemde ise ameliyatlar sonrası karın içi yapışıklıklar olmaktadır, laparoskopi sonrası bu yapışıklıkların daha az oladuğu ve kesi yeri fıtığının daha az geliştiği görülmüştür.

Tüm karın ameliyatları laparoskopik olarak yapılabilir mi?

Hastanın ileri derecede kalp ve akciger hastalığı yok ise tüm karın içi ameliyatlar kapalı olarak yapılabilmektedir.

Laparoskopik cerrahi kanser ameliyatlarında, fıtık ameliyatlarında, mide ameliyatlarında obezite ameliyatlarında, karaciğer ve safra kesesi-safra yolları ameliyatlarında başarı ile uygulanabilmektedir.

Copyright 2021 İlbars Medya