Bir organın kas ve yağ tabakaları arasında bulunan doğal destek dokusunda yırtılma ya da gevşeme olması durumunda organın onu yerinde tutan kas veya dokudaki boşluktan faydalanarak bir kese ile dışarı doğru çıkması durumuna fıtık (herni) denir. Örneğin bağırsaklar karın duvarının zayıflamış bir bölgesinden ilerleyerek fıtık oluşturabilir.
Vücudun farklı yerlerinde ortaya çıkabilen fıtık, doğuştan veya sonradan oluşan faktörlerden kaynaklanabilir. Genellikle ilk başladığı dönemde yaşamı tehdit edecek boyutta değildir, ancak kendiliğinden iyileşmediği için gelişebilecek hayati riskleri önlemek amacıyla cerrahi tedavi gerektirir.
Karın, kasık, göbek ya da ameliyat yarasında ağrılı sert şişlik en belirgin özelliğidir. Bu şişlik genellikle eforla birlikte belirip istirahat halindeyken kaybolur. Tuvalette ıkınırken, öksürük nöbetleri sırasında ya da ayaktayken belirir be bu efor ortadan kalktığında şişlik kaybolur. Ağrı ise, fıtık kesesinin veya içine giren organın zarının gerilmesi durumunda ortaya çıkar. Rahatsız edici bir ağrıdır. Fıtık kesesi küçülürse ağrı da ortadan kalkar.
Laparoskopik fıtık onarımı, ameliyat sırasında büyük kesiler açmadan ve kamera yardımı ile karın içinden, yama kullanılarak gerçekleştirilir. Açık ameliyata kıyasla daha konforlu bir yöntemdir.
Sonraki Yazı
Copyright 2021 İlbars Medya